Magamról

Helló, Papp János vagyok, egy kíváncsi, új iránt nyitott kertészmérnök.

Hogy miért kezdtem el foglalkozni a monori gyógynövénykerttel?

Alapvetően három okból:
1. Hogy megőrizzem, ami jó…

A gyógynövények különböző élőhelyen fordulnak elő, ezért mindegyiknek más az igénye. Van, amelyik napos helyet kedvel, más inkább árnyékban érzi jól magát. Van, amelyik sok tápanyagot igényel, más  kevesebbel is beéri. Ráadásul, ha közparkba akarjuk ültetni őket, akkor figyelembe kell venni, hogy a dísznövényekhez képest néha kevésbé megnyerő a megjelenésük, amit viszont egy a jól megválasztott elrendezéssel ellensúlyozni lehet.

A monori park tervezői minden jó szándékuk ellenére sem tudták az összes szempontot figyelembe venni, ezért másfél évvel a park átadása után a kiültetett 12-féle gyógynövényből már csak 8 volt életben, így félő volt, hogy néhány év elteltével teljesen értelmét veszti ez a nagyszerű kezdeményezés. Ezt lokálpatriótaként nagyon sajnáltam volna.

2. … és még hitelesebbé, …

Egy állami intézménynek vagy egy önkormányzatnak különösen fontos figyelnie a jogszabályokban foglaltak betartására. Nem engedheti meg magának, hogy félretájékoztassa az embereket. Ezért gyógynövényekről is csak hiteles, megalapozott információt tehet közzé. Bár a gyógynövények korábbi bemutatása a természetgyógyászat szempontrendszerének megfelelt, viszont a tudományos megalapozottságú és hivatalos gyógyszerészi állásfoglalások nem szerepeltek az ismertetőben.

Ezért döntöttem úgy, hogy a gyógynövényeket egységes szempontok szerint mutatom be, a belőlük előállítható készítményeket pedig öt jól elkülöníthető csoportba rendezem, amelyek jelzik, hogy mennyire bizonyított a várható hatás. Erről itt olvashatsz többet. A csoportosítás kialakításával lehetővé vált, hogy a természetgyógyász szemléletű és a tudományos megalapozottságot szem előtt tartó emberek is egységes rendszerben tudják kezelni a növényeket.

3. … még jobbá tegyem

Az eredetileg bemutatott 12-fele gyógynövény a lehetőségek csupán egy kis szeletét tárta a városban élők elé. Kiválasztásuk fő szempontja az volt, hogy dísznövényként nagy tételben is hozzáférhetőek legyenek.

Szerettem volna olyan gyógynövényeket is bemutatni, amelyek szépsége ugyan nem mérhető össze például a levendulával, de gyógyhatásuk miatt legalább olyan értékesek. Így nőtt négyszeresére a bemutatott növényállomány és lett egyedülálló a park az országban.

+1. Volt időm rá

Szerencsére olyan munkahelyem van, ahol szabad időbeosztásban dolgozhatom. A Régió Lapkiadóban munkatársaim is támogattak tervem megvalósításában, ezért néhány feladatot átvállaltak tőlem. Feleségem és három gyerekem is volt olyan megértő, hogy nélkülözzön néhány hétvége és sok-sok esete erejéig. Köszönöm mindannyiuknak, hogy lehetőséget teremtettek erre!