A gyűjtésről

A Fitofarm gyógynövénykert egyik célja, hogy Veled is megismertesse a gyógynövényeket, hogy azokat később a természetben járva is felismerd. Innentől fogva pedig már csak egy kis lépés, hogy az egészséged megőrzéséhez és a betegségeid legyőzéséhez szükséges növényeket saját magad gyűjtsd össze. Ebben segít röviden ez az oldal.

Mit?

Csak olyan növényeket gyűjts, amit biztosan felismersz, hiszen előzetes tapasztalat nélkül bizonyos fajok könnyen összetéveszthetők hatástalan vagy mérgező társaikkal. A növények felismerését segíti ez a Fitofarm gyógynövénykert.

Hol és mennyit?

Alapvetően annyit, amennyi kielégíti egyéni szükségletedet. Az erdőről szóló 153/2009. (XI. 13.) FVM rendelet alapján személyenként és naponta legfeljebb 2 kg gomba, 2 kg vadgyümölcs, 2 kg gyógynövény gyűjthető állami tulajdonú erdőből. Amennyiben ennél többet szeretnénk gyűjteni, külön engedélyt kell kérned a területet kezelő erdészeti társaságtól (Monor környékén: NEFAG Zrt., Monori Erdészet). Természetvédelmi területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges még ahhoz is, hogy egyéni szükségletünk megfelelő mennyiséget gyűjtésünk. Magán tulajdonban lévő erdő esetén szintén engedélyeztetni kell a gyűjtést a tulajdonossal. Közterületeken (pl. árokpart) jelenleg semmilyen korlát nincs a begyűjtött mennyiségre vonatkozóan. A gyűjtés során kerüljük a forgalmas utak melletti, szennyezett vagy gyakran permetezett területeket.

Mikor?

Gyógynövényeket akkor érdemes gyűjteni, amikor a legtöbb hatóanyagot tartalmazzák. Sok növénygyűjtésére csupán néhány nap áll rendelkezésre (pl. galagonya virágos hajtás), mások egész évben gyűjthetők (gyermekláncfű levél). A gyökereket ajánlatos a növények lombtalan állapotában szedni, mert akkor a legtartalmasabbak. A levelek és a hajtások a kora esti órákban tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot. A gyűjtést lehetőleg száraz időben végezzük. Az esetleges keveredések elkerülése érdekében egy időben lehetőleg csak egyfajta gyógynövényt szedjünk.

Hogyan?

Kíméletesen! Ne gyűjtsünk be mindent az utolsó szemig, hagyjunk másoknak és a jövőnek is. Csak azt a részt távolítsuk el a növényről, amire szükségünk van (pl. szirom, virágzat, virágos, leveles hajtás). A növényeket a gyűjtés után rövid időn belül szárítsuk meg, majd a felhasználásig tartsuk száraz, hűvös helyen.

Kérlek, hogy a gyógynövények gyűjtéséről frissen megszerzett tudásodat ne a Fitofarm parkban kamatoztasd! Csak annyit szedj le az itt található növényekből, amennyi a megismerésükhöz feltétlen szükséges!