A gyógynövényekről általában

 

A gyógynövényekkel kapcsolatban gyakran feltett kérdések:

Hogyan hatnak a gyógynövények?

A gyógynövényekben ugyanúgy biológiailag aktív anyagok vannak, mint a gyógyszerekben. Azonban a gyógynövények jellemzően többféle biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, amelyek hatásai legtöbbször nem csupán összeadódnak, hanem egymást erősítik. Vannak olyan gyógynövény hatóanyagok, amelyek nem szívódnak fel a szervezetben, hanem mechanikusan fejtik ki hatásukat (például a nyálkatartalmú növények), míg mások nem ránk hatnak, hanem például egyes bélbaktériumok fejlődését gátolják vagy éppen serkentik a mi hasznunkra. Ahány gyógynövény, annyi különböző hatásmód lehetséges, a bennük lévő anyagoktól, azok mennyiségétől és összetételétől függően.

Milyen betegségek kezelésére használhatunk gyógynövényeket?

Nagyon sok vény nélkül kapható gyógyszer helyettesíthető valamilyen gyógynövény készítménnyel. A gyógynövények fontos szerepet kapnak az egészség megőrzésében és az életminőség javításában is, főképp, ha alkalmazásukat kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással egészítjük ki, miközben egyensúlyba élünk a bennünket körülvevő és a bennünk élő természettel.

Miért érdemes megismerni a gyógynövényeket?

Gyógynövényeket mindig is használtunk, már emberré válásunk kezdetétől, amit kőkorszaki leletek is bizonyítanak. Hatásukat több ezer évre visszanyúló tapasztalat támasztja alá, amit sokszor modern kutatások is megerősítettek. A legtöbb gyógynövény ráadásul teljesen ingyen áll rendelkezésre a természetben. Ha megismered őket, Te is képessé válhatsz arra, hogy magad gyűjtsed őket és segítségükkel egészséges maradj vagy kezeld betegséged. A gyógynövények hatását az Európai Gyógyszerügynökség is elismeri és meghatározott feltételek teljesülése esetén azok gyógyszerré minősítését is engedélyezi. A gyógynövények megismerése nem csak azért hasznos, mert betegség esetén magabiztosan tudsz választani közülük. Legalább ennyire fontos – ha nem fontosabb -, hogy megismerésük során sokkal egészségtudatosabbá válsz: idővel egyre többet kezdesz el mozogni, jobban odafigyelsz a táplálkozásodra és megtanulsz együtt élni a természettel, amelybe beleszülettél.

Biztosan hatni fog a kiválasztott gyógynövény?

Ahogy a hagyományos gyógyszerek sem hatnak mindenkire egyformán, úgy a gyógynövények sem. Minél több bizonyíték áll egy gyógynövény készítmény hatása mögött, annál valószínűbb, hogy segít a gyógyulásban.

Akkor nem kell többet gyógyszert szednem?

Gyógynövényekkel nem lehet minden gyógyszert helyettesíteni. Bár szakértő kezekben kiválóan alkalmasak bizonyos betegségek kezelésére, és akár súlyosabb esetek kiegészítő terápiájára is, az ehhez szükséges tudás megszerzését nem lehet nélkülözni. Ebben segít a Fitofarm gyógynövénykert is. Ha nincs időd megismerni a gyógynövényeket és felfedezni gyógyító képességük határait, fordulj gyógyszerészhez, fitoterapeutához vagy gyógynövényeket ismerő orvoshoz (mindannyian képzett egészségügyi szakemberek). Kezelőorvosoddal mindig beszéld meg, hogy terápiádba gyógynövényeket (is) szeretnél használni.